Fret

Fretten worden al vele jaren door mensen gehouden. Soms voor de jacht (fretteren) en soms als gezelschapsdier. Het houden van fretten vraagt speciale kennis en aandacht. Zo hebben zij een leefomgeving nodig die aan veel voorwaarden voldoet.

Vaccineren

Fretten worden op een leeftijd van 9 weken voor het eerst gevaccineerd met een hondenziekte vaccin (ziekte van Weil is niet meer nodig) van het merk Nobivac.

Op een leeftijd van 12-14 weken moet deze vaccinatie worden herhaald. Daarna moet de fret jaarlijks worden gevaccineerd.

Buitenland

Als een fret mee gaat naar het buitenland moet hij volgens de wet net als honden en katten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid, de fret moet een Europees dierenpaspoort hebben en een chip.

De vaccinatie moet ten minste drie weken voor vertrek gegeven worden en is meestal drie jaar geldig voor landen binnen de EU. Sommige landen (ook binnen de EU) kunnen aanvullende regels hebben, zoals een bloedonderzoek, een gezondheidsverklaring, legalisatie van het paspoort, enz. Voor informatie kunt u altijd contact met ons opnemen, of de ambassade van het land waar u naar toe gaat. Op internet kunt u informatie vinden op de site van Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren: www.licg.nl.

Ontwormen/vlooien/oormijt

Het standaard ontwormen van fretten is niet nodig. Wel kunnen fretten vrij veel last van oormijt hebben. Dit is een kleine parasiet die in de oren leeft: hij eet daar oorsmeer op en poept bruin/zwart/grijze inhoud uit. Op zich is het niet schadelijk, maar wel heel erg vervelend voor uw fret: het geeft veel jeuk. Het is makkelijk te behandelen met druppels tegen vlooien en oormijt van Pfizer: Stronghold. Bij besmetting moet het twee keer behandeld worden met een maand tussentijd.

Chippen

Wij adviseren om uw fret te laten chippen. Een chip is een klein buisje ter grootte van een rijstkorrel waar een unieke code in staat. Deze is met een chipreader af te lezen. Deze code is gekoppeld aan de eigenaar gegevens. Een fret heeft meestal een weinig specifiek uiterlijk. Mocht uw fret onverhoopt een keer weg lopen, dan bent u op te sporen. Mocht u uw fret mee willen nemen naar het buitenland, dan is een chip verplicht. Vergeet echter niet uw gegevens up to date te houden wanneer u bijvoorbeeld verhuist of een nieuw telefoonnummer krijgt. Meer informatie over het chippen van uw dier kunt u hier vinden.

Castratie/sterilisatie

Alle fretten moeten worden gecastreerd en gesteriliseerd. Voor de mannetjes geldt dat wij dit doen in januari/februari in het jaar na hun geboorte. Dan zijn zij volwassen en beginnen met het slepen van de andere fretten, ook kunnen zij sterker gaan ruiken en gaan vechten.

Vrouwtjes steriliseren wij meestal in maart april mei in het jaar na hun geboorte. Dan worden zij voor het eerst loops. Een frettenvrouwtje blijft loops tot dat zij gedekt en zwanger is. Een vrouwtje dat niet gedekt wordt kan door de hormonen een bloedarmoede krijgen waar zij uiteindelijk dood aan kan gaan.

Vroeger werden deze operaties altijd chirurgisch gedaan. Tegenwoordig is het ook mogelijk een implantaat te laten plaatsen. Deze werkt over het algemeen drie jaar bij fretten, en moet dan opnieuw gegeven worden. De grote voordelen van een implantaat zijn dat de fretten hiervoor niet onder narcose hoeven en dat er minder kans is op het ontstaan van bijniertumoren.